O nama

Hazim Numanagić je rođen 1960. g. u Fojnici od oca Ibrahima i majke Bedrije. Prve korake u savladavanju kaligrafske vještine je učio od oca Ibrahima koji mu je sklonost ka crtanju usmjerio prema kaligrafiji. Na studiju orijentalistike u Sarajevu je upoznao najboljeg kaligrafa u bivšoj Jugoslaviji, Ešrefa Kovačevića, kod kojeg je nastavio učenje ove lijepe umjetnosti. Na taj način se uključuje u lanac bosanskih prenosilaca kaligrafije. Kovačević je učio od Husejn ef. Rizvića, ovaj od Behaj ef. Sikirića, a on od svog oca Šakir efendije Sikirića koji je Hazimov pradjed po majci.

Godine 1987. Numanagić završava studije i samostalno, uz povremenu pomoć Ešrefa Kovačevića, produbljuje svoja znanja o kaligrafiji. Godine 1991. zajedno sa profesorom Kovačevićem prvi put izlaže svoje radove u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu. Prvu samostalnu izložbu, u organizaciji Bošnjačkog kulturnog društva Preporod postavlja u Sarajevu 1996. godine. Ova izložba će do kraja te godine obići sve veće centre u Bosni (Mostar, Zenica, Tuzla i tako dalje). Godine 1997. učestvuje na Prvom svjetskom kaligrafskom festivalu u Teheranu gdje od 1.100 kaligrafa iz cijelog svijeta njih samo 400 biva prihvaćeno da izloži svoje radove. Među tih četiri stotine kaligrafa je bio i Hazim Numanagić, sa svoje dvije levhe. Od tada pa do danas, Numanagić je imao više pojedinačnih i zajedničkih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Godine 1999. Hazim Numanagić otvara kaligrafsku radionicu Husni Hatt (ar. lijepo pismo) u Sarajevu koja je danas jedina radionica te vrste u Bosni i Hercegovini. Nekada ih je bilo mnogo, a zadnje se gase početkom XX vijeka.

Drugi o nama

Ovdje se nalaze neki od članka o nama: